Scrabble, vilket är allt du borde veta om att skapa ord från bokstäver

Scrabble är (med sina variationer) det mest populära ordspelet i världen. I det svenska nätverket kan det av vissa användare erkännas som Wordfeud. I grund och botten är det ett spel att bilda ord från bokstäver. Naturligtvis är konsten att spela Scrabble mycket mer komplicerad än det verkar. Det är användbart att känna inte bara så många komplexa ord som möjligt utan framför allt två- och trebokstaviga ord och reglerna för deras böjning. Möjligheten att konstruera så många anagram som möjligt är inte utan betydelse. Detta betyder dock inte att Scrabble bara är ett spel för proffs – en av de största fördelarna med detta spel är dess mångsidighet – det är lämpligt för både nybörjare och för definitivt mer erfarna spelare. Båda grupperna hittar mycket viktig information på Scrabblemania!

När föddes Scrabble?

Spelet skapades 1931, så nästa år firar det sin nittioårsdag. Scrabble kallades ursprungligen “Criss-Cross”. Arkitekten Alfred Mosher Butts kom på idén att skapa denna typ av ordspel. Han kom från Rhinebeck, New York och arbetade inte i yrket vid den tiden. Detta fick honom att leta efter inkomst i en originell brädspelsidé. Intressant nog fick han inspireration från ordspelet i “The Golden Beetle” av Edgar Allan Poe. Den berömda amerikanska skräckförfattaren skapade en berättelse där huvudpersonen tvingades lösa ett ordpussel för att få skatten. För att göra detta var han tvungen att använda mental jonglering med bokstäverna i alfabetet.

Alfred Butts planerade att namnge spelet “Lexuko”, men han satte redan ut till producenterna med “Criss Cross Words”, vilket mycket bättre återspeglade syftet med spelet att skapa ord från andra ord. Tyvärr (som det visade sig senare, mest för sälva producenter), ignorerade producenterna helt Butts uppfinning. Han lyckades sälja rättigheterna till spelet först efter en lång sökning till advokat James Brunot. Förresten, utvecklaren utvecklade spelet och ändrade än en gång namnet till den välkända “Scrabble”.

Scrabble bokstäver distribution

Bokstaven mönstret i spelet var exakt samma som bokstaven mönster på en av titelsidorna i New York Times. Sedan dess har antalet brickor med de enskilda tecknen i alfabetet inte ändrats. Åtminstone när det gäller den engelska versionen, för varje språk på vilket Scrabble-varianten skapades (officiell majoritet – nuvarande ägare av rättigheterna till varumärket distribuerar spelet under samma namn runt om i världen).

På svenska är fördelningen av bokstäver enligt följande:

1 poäng: A (åtta), D (fem), E (sju), I (fem), L (fem), N (sex), R (åtta), S (åtta), T (åtta)

2 poäng: G (tre), H (två), K (tre), M (tre), O (fem)

3 poäng: F (två), V (två)

4 poöng: B (två), P (två), U (tre), Ö (två)

7 poäng: J (en), Y (en)

8 poäng: C (en), X (en)

10 poäng: Z (en)

0 poäng: tom (två)

I början av Scrabble-spelet får var och en av upp till fyra spelare 7 bokstäver. Deras uppgift är att ordna dem på tavlan så att de bildar ett ord som finns på svenska (utan att vara en förkortning eller egennamn). Det kan vara oberoende (det vill säga spelaren ordnar dem bara med bokstäverna han har till sitt förfogande) eller det kan skapas genom att lägga till brickor till ett ord som redan finns på brädet. Det enda villkoret är behovet av att korsa eller röra det nya ordet med de som finns på brädet och ordna det vertikalt eller horisontellt. Ord kan inte placeras diagonalt, och man kan inte placera vissa brickor horisontellt och andra vertikalt.

Bonusar och poäng för rätt ordning av ord från bokstäver

Det finns rutorna på brädet med bonusar – bokstäver och ord, dubbla och trippla poänger. En dubbel bokstav poäng betyder att värdet på bokstaven som placeras på rutan markerat med den multipliceras med två. Den trippla ord poäng innebär i sin tur att värdet på hela ordet kommer att multipliceras med tre. Teoretiskt sätt (även om detta är ett extremt sällsynt fall) kan du få en ord bonus på 27 (det vill säga ett ord innehåller upp till tre gånger bokstäv poäng. I det här fallet är bonusarna kumulativa). Vanligtvis blockerar rivaler dock åtkomst till de högsta bonusarna, och spelet vinns genom att få många bokstäver och dubbla ord poänger. Dessutom kan du få en speciell bonus på femtio poäng om du bildar ett ord med alla 7 bokstäverna. Scrabble-spelet vinns av spelaren som får fler poäng när det inte längre finns några av hundra brickor kvar att använda.

Att bilda ord från bokstäver, söka efter anagram och spela med ord är några av Scrabbbes största styrkor. Men om du vill börja ditt äventyr på allvar med detta ordspel, kom ihåg att detta bara är början!

Nedan är listan över scrabble-relaterade webbplatser på andra språk som kan vara av intresse för dig.

scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es