De mest populära Scrabble-klonerna

Scrabble är ett av de mest kopierade brädspelen i världen. Några av klonerna är nästan en-till-en-kopior och behåller alla originalets funktioner. Andra skiljer sig så mycket att vissa spelare inte ens är medvetna om inspiration från ett brädspel som designades för flera år sedan av Alfred Butts.

År 1931 designade Alfred Butts Scrabble som ett spel som syntetiserar de bästa funktionerna i alla brädspel som hade skapats innan den. Som du kan se efter år gjorde han det bra. Därför försöker utvecklarna av många liknande spel att följa honom som ett exempel. Några av producenterna skapar förfalskningar som balanserar på gränsen till upphovsrättsintrång, medan andra bara försiktigt får inspiration av den ursprungliga Scrabble, väljer de bästa spelelementen, men lägger också till nya som moderniserar spelet, berikar det med ett större inslag av slumpmässighet, plot eller … införande av mikrobetalningar. Eftersom ja, många av de nu producerade Scrabble-klonerna är inte inriktade på öppen källkodsmodell, som till exempel Betapet, utan på direkta eller indirekta betalningar. Naturligtvis är det inget fel med det, så länge spelen är åtminstone på en anständig nivå. Värre, om de helt enkelt är svaga produktioner, inte ger glädje ens jämförbar med spelet i traditionell Scrabble. De från listan nedan är definitivt högkvalitativa spel som inte bara kan komma nära legenden utan även konkurrera med den. En stor del av dem finns på Internet i elektronisk form, medan vissa är mobilapplikationer. Så du kan ha Scrabble bokstavligen – alltid till hands.

Words of Wonder

Relation till Scrabble: kusiner

Språk: engelska, franska, italienska, tyska och spanska

Speltyp: mobilapplikation

I Words of Wonder har vi att göra med mikrobetalningar, men de krävs inte för att starta spelet. Det finns 600 krävande nivåer som väntar på spelarna, under vilka de måste söka efter ord på brädet. Applikationen kan slås ihop med ditt Facebook-konto och du kan konkurrera med dina vänner. Det taktiska elementet är mycket viktigt här. Detta är dock inte ett spel där du omedelbart kommer att bli en mästare – som i många liknande applikationer, och här krävs det mycket tid att nå den avancerade nivån, även om du utför alla uppgifter på 100%.

Literaki

Relation till Scrabble: oäkta barn

Språk: polska, engelska

Speltyp: webbläsare

Literaki som i början kallades Szkrable kom i konflikt med ägaren av varumärket Scrabble. För att undvika det ändrade skaparna formeln lite och släppte den förberedda versionen under en gratis licens. Så du kan inte bara spela Literaki gratis utan också lära känna källkoden, använda den för dina egna produktioner och ändra den. Spelet har samlat tusentals fans på kurnik.pl. Det arrangeras tävlingar och mästerskap där, och spelare träffas också live. Det är en av de längst fungerande ordspelssamhällena inte bara i Polen utan också i världen.

Snippets

Relation till Scrabble: avlägsen släktskapet

Språk: engelska

Speltyp: traditionellt brädspel

Snippets är ett spel som bara är lite inspirerat av Scrabble. År 2017 erkändes det dock av en av brädspelsföreningarna som årets upptäckt. Utdrag är korta brevkluster. Spelarnas uppgift är att hitta och lista alla ord som innehåller dem. När det gäller till exempel snippet “lek” kommer det att vara “storlek”, “lekesaker”, “lekis”, “lekman” och helt enkelt “leker”. Poäng tilldelas de som lyckas skriva ut dem mest inom 60 sekunder. Enkelt är det inte? Så spännande!

Dabble

Relation till Scrabble: descendant

Språk: engelska

Speltyp: traditionellt brädspel

Två till fem spelare kan spela Dabble. De tävlar genom att skapa ord på två till sex bokstäver. För att vinna måste de skapa alla fem – en på två bokstäver, en på tre bokstäver, den tredje med fyra bokstäver osv. De har fem minuter på sig att göra det. Spelet använder brickor som liknar de som används i Scrabble, men poängen är annorlunda. Antalet enskilda bokstäver är också olika. Njuta av spelet är definitivt liknande!

Big Boggle

Relation till Scrabble: yngre syskon

Språk: engelska, franska, italienska, spanska, polska, ryska, tyska, portugisiska

Speltyp: webbläsare, mobilapplikation

I det här spelet är spelarens uppgift att hitta det bästa poängterade ordet (som oftast är det längsta) på ett 5×5 bräde, alltid fyllt med brickor med enskilda bokstäver. Du kan ordna orden diagonalt, vad mer, dessa får fler poäng. Spelarna turas om att bilda ord tills gränsen för drag som ställts in i början av spelet nås eller tiden går. Spelet har också flera varianter – i vissa av dem tävlar spelare på samma bräde och letar efter så många ord som möjligt, och i vissa av dem är brädet mindre (4×4 och även 3×3).